2016. március 19., szombat

Karakterek

Sziasztok!
Ma egy olyan bejegyzéssel érkeztem amiben olyan karaktereket hoztam amik nagyon sok blogban eléggé sablonosan lettek megalkotva. Illetve, hogy hogy tudjuk elkerülni a sablonos/unalmas szereplőket.


1. A beképzelt
Szőke, pletykás, és van még két csatlósa. ← sablon
Nekem semmi problémám nincs a "beképzelt" karakterrel, ha az jól van megalkotva. Nem kell ráerőltetni egy karaktere egyetlen egy jellemvonást, hiszen egy karakter összetettebb annál, hogy folyton dobálja a szőke (csak is szőke lehet...) haját, természetesen gazdag, hisztis, és mindig MINDEN ESETBEN ostoba. Ez így nagyon sablonos és unalmas. Egy beképzelt szereplőnek is van jó oldala.

2. A stréber
Szemüveges, alacsony, ronda ééés kitűnőtanuló.
Miért? Ki volt az az idióta aki kitalálta, hogy egy strébernek szemüvegesnek kell lenni? De most komolyan, ez már vicc kategória. Ráadásul az okos és a stréber között NAGYON nagy különbség van.



3. Az ideál
Helyes, okos, magas, cuki, mindenki döglik érte...egyszóval: tökéletes.
Jó oké, valljuk be, hogy, mi bloggerek, tuti, hogy legalább egyszer megalkottuk a tökéletes, számunkra ideális, álompasit. A fiú akiben egyszerűen nem vagyunk képesek felfedezni a hibákat...Csak hát valljuk be, hogy sajnos tökéletes pasi nem létezik (ahogy lány se. )

4. Depressziós
Az a baj, hogy egy ilyen karaktert nagyon nehéz "igazira" csinálni, hiszen aki még nem élte át, hogy milyen depressziósnak lenni, az nehezen tud megalkotni úgy egy karaktert, hogy az jó legyen, de sokan megpróbálkoznak vele amiből sokszor sablonos "ilyet már ezerszer láttam" szereplők lesznek.

5. Az ex
A fiú aki mindig a legrosszabbkor bukkan elő és aki miatt tönkre megy a tökéletesen cuki kapcsolatod. Ismerős? Na ő az exed. Legalábbis sok blogban. Sokszor negatív szereplő, alig találkoztam olyan bloggal ahol mondjuk csak az utcán találkoznak, integetnek egymásnak aztán el van intézve. Nem! Ez túlságosan egyszerű lenne. Valószínűleg pont akkor fog  a főszereplő találkozni vele amikor éppen egy randin ül az új pasijával. Igen, szinte biztos, hogy ez lesz.

Persze ezek a karakterek alapból egyáltalán nem sablonosok, normális, hogy benne vannak egy-egy történetbe, hiszen az életbe is találkozunk ilyen személyiségű emberekkel, attól függ, hogy az író hogyan alkotja meg ezeket a karaktereket.
Igen, én is beleestem ezekbe a hibákba, volt már beképzelt karakterem, a tökéletes pasi se maradhat ki, na meg az ex aki természetesen megkeseríti a főszereplő életét...De hát na...Mindenki volt kezdő.

De akkor, hogy is tudnánk jó karaktereket alkotni?

- Fontos, hogy minden szereplőnek legyen egy negatív és egy pozitív oldala, hiszen így lesznek életszerűek
- Hagyj időd a szereplők megismerésére, legyen pár nyugisabb rész is a történetben ahol jobban bemutatod a személyiségüket
- Ne hanyagold el a mellékszereplőket! Szerintem sokan itt buknak el, míg a főszereplőket jól kidolgozzák addig a többi karakter elhanyagolt és talán még sablonos is lesz.

Pár dolog ami még fontos lehet:

- Névválasztás! Minden blogger átélte már azt a pillanatot amikor csak bámul ki a fejéből és próbál kitalálni valami jó, nem sablonos  nevet egy szereplőnek. De hidd el, megér fáradozni, hiszen nincs annál rosszabb amikor egy történet tele van  agyonhasznált nevekkel. De ha tényleg tanácstalan vagy akkor írd be a keresőbe, hogy magyar/angol/akármilyen nevek és csomó ki fog jönni.

-Szereplők kinézete. Sok blogban van olyan menüpont ahol bemutatják a szereplőket. Én személy szerint szeretem megnézni, hogy az író, hogy képzeli el a szereplőket, de itt is fontos, hogy egyedi, nem unalmas karaktert tegyünk be. A főszereplő pedig valaki olyan legyen akiről egy kicsit több kép van és akinek tudod az IGAZI nevét, hiszen ha kérsz egy fejlécet ez fontos lesz.

Remélem hasznos volt ez a bejegyzés, és ha már egy embernek is tudtam segíteni az már nekem elég! (:

6 megjegyzés:

  1. Szia!
    Már az előzőhöz is akartam volna írni, de nem volt időm. Ey is, és a mostani fejezet is nagyon jóra sikerült. A szívemből beszéltél! De tényleg. :D
    Most ez is egy kis rövid komi volt, de majd írok hosszabbat is. ;)
    Ölel, Sofia
    Ui.: a névválasztásnál kihagytad, hogy minden 2. blogban Alex a neve a csávónak. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sziaa! ^^
      Köszi, hogy kommenteltél, örülök, hogy egyetértesz velem! :D Én is pont az Alex névre gondoltam! Kisslábujjgyilkos Alex nagyon híres lett a blogosok világában! :3 :D
      Szia! (:

      Törlés
  2. Szia :)
    Teljes mértékben egyetértek azzal, amit írtál. Én is agybajt kapok, ha valaki elvből strébernek gondol, mert szemüveges vagyok :( Pedig nem is vagyok az, ugyanolyan normális ember vagyok mint mindenki más! Én is olvasok, nézek filmeket, járok moziba és vásárolni, és persze vigyorgok, mint egy idióta, ha látok egy szexi képet Dylan O'Brienről :DD Szóval, engem ezért külön idegesítenek ezek a sablon stréber karakterek.
    De nyugi, nem beszélek magamról, inkább a te blogodról, az sokkal izgibb ;)
    Nagyon tetszett ez a bejegyzés, meg az egész blogodat is nagyon imádom *.* Örülök, hogy rendesen kivesézed az alcímeket, nem csak úgy odaböksz pár szót. Sok ilyen blogot láttam már, ahol nem volt hajlandó az író részletes leírást adni, tehát értelemszerűen az olvasók sem gondolkoztak el annyira a leírtakon.
    A kedvenc részem, a Hogyan kell jó szereplőt alkotni? Főleg az tetszett, hogy te is szereted, ha valaki nem full pozitív vagy full negatív, ezzel én is teljesen így vagyok :) Egyszerűen kikészülök a tökéletes karakterektől. Amikor egy ilyenről olvasok, olyan kis szerencsétlennek érzem magam :D Viszont most, ahogy olvastam a cikked, gyorsan átgondoltam a saját szereplőimet, hogy velük mi a helyzet ilyen fronton, és megnyugodtam - nem tökéletesek! Szerintem nem is lennék képes egy irreálisan hibátlan emberről írni.
    Hú, a névválasztással nekem is van problémám bőven :D Az első blogomban be is csúszott pár sablonos név, pl: Alex, Tiffany, Joel... Azóta jobban megválogatom a neveket :))
    Az exemet pedig hagyjátok szépen békén, nem mindenki lehet akkora celeb mint ő *.* :D
    Mit is mondhatnék még? A fejléc zseniális, a fogalmazásod szuper, a témák teljesen aktuálisak - hm, kedvenc blog esélyes ;D
    Puszi, Maja <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sziaaa! ^^
      Na végre valaki! Komolyan mondom én egy tüntetést fogok elindítani a "stréberek szemüvegesek" hülyeség ellen!
      Szeretem kifejteni a dolgokat! :D
      Örülök, hogy te is így gondolod, én is rühellem a tökéletes szereplőket!
      Igazán féltékeny vagyok rád...Nem lehet mindenkinek olyan szexi/híres exe mint neked )': :DD
      Sziaaa! ((:

      Törlés
  3. Hello! Most találtam rá ere a blogodra, és nagyon tetszik :) Nekem is pontosan ugyan az a bajom, mint Majának, hogy kinézetről, és első benyomásról nem lehet megítélni egy embert, mint ahogyan a valóságban sem, csak erről a bloggerek nagy része megfeledkezik (nem mondom, hogy én nem).
    1. pont: Csak egyet érteni tudok: aki szemüveges még nem feltétlenül stréber. Én is szemüveges vagyok (bár nem nagyon hordom), ettől még nagyon is normális ember vagyok, int ahogyan azt Maja is kifejtette (örök hála, hogy nem nekem kell begépelnem). Ez pedig fordítva is igaz, van olyan ismerősöm, aki nonstop nyalizik a tanárnak, és mily meglepő, nem szemüveges.
    2. Pont: Miért gondolja mindenki azt, hogy attól, hogy valakivel szakítok, az illető rögtön utálni fog, és 0-24ben nekem akar majd keresztbe tenni. Az esetek 99,9999 százalékában az illetőnek, ha össze is veszett veled se kedve, se ideje arra, hogy megvárva míg hazaérsz, paradicsommal dobálja az ablakodat. Aztán nem is feltétlenül vesztek össze, én például máig haver vagyok az egyik exemmel. Nem lehetetlen.
    3. A szexi pasi kérdéshez nem tudok hozzászólni, tökéletes fiúk is csak a Pll-ben vannak (Noelt vagy Mikeot akarom!!!)
    4. Ami engem leginkább idegesít, az viszont a barbiebaba-gonosz-szőke csajszi. Nem értem, hogy a bloggerek, és általuk megformált karaktereik miért gondolják úgy, hogy azért, mert valaki szőke, kékszemű, szoknyát hord, vannak barátnői, és használja a szempillaspirálnak nevezett csodát, rögtön egy undok ribi. Szerintem mindenkinek egyszer bele kéne gondolnia, hogy mi lenne, ha elvonatkoztatna ezektől a karakterektől. Egyszer meg lehet próbálni :)

    Ui.: A név választása nekem eléggé nehezen megy, de már fejlődők :)

    Xoxo Lili, új nevén Girl Online

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Lili, új nevén Girl Online! :D
      Nagyon örülük, hogy tetszett! ^^ Egyetértek az összes ponttal amit leírtál!
      A név választásba pedig egy kis idő és biztos belejössz! :D
      Köszönöm ezt a hosszú és tartalmas kommentet! Mindig örülök, ha megosztjátok velem a véleményeteket! ♡
      Sziaa! ^^

      Törlés