2016. március 15., kedd

Kritika, egy író szemével

Azóta meg akartam írni ezt a bejegyzést amióta kaptam egy elég felháborító kritikát az egyik blogomra. Nem írtam még kritikát, én  történeteket írok, tehát én vagyok az a fél amelyik a kritikát kapja. Nem én vagyok az első aki leírta, hogy szerinte milyen egy jó kritika, de én eddig csak olyannal találkoztam aki maga is egy kritikaíró volt, ezért gondoltam miért ne írnék én is egyet? Hogy a másik oldalról is legyen valaki aki elmondja a véleményét. Remélem senkit se sértek meg ebben a bejegyzésben, mint mindig kivételek vannak. Számos jó kritikás blog van!
Pontokba szedve gyűjtöttem össze, hogy én mit tartok fontosnak egy kritikában.

1. Nézz körbe!
Legelsőnek magadról, a te történetedről alkoss egy kritikát, utána jöhetnek mások blogjai/történetei. Hiszen valljuk be, elég vicces amikor például valaki arról papol, hogy milyen rossz a helyesírásod, miközben neki minden egyes mondatában ott lapul egy elírás. Persze nem mondom azt, hogy egy kritika írónak tökéletesnek kell lenni, csak legyen tisztában a saját hibáival.

2. Segíts!
Szerintem amikor valaki kér egy kritikát akkor nem azt várja, hogy az arcába tolják, hogy "ez szar". Nem! Persze, el kell mondani azt is, hogy mi a rossz egy adott blogban de ennyitől még nem fejlődik az író. Segíts neki, adj ötleteket! Mert az oké, hogy leírod, hogy "nincsenek kidolgozva a karaktereid" de ezt bárki el tudja mondani. Egy kritika pont arra való, hogy segítsen az írónak. Tehát, hogy lehetnének jobban kidolgozottak a karakterek?  Persze ez csak egy példa volt a sok közül.

3. Ne ítélkezz!
"Hm...Ez egy gimis blog...Tuti sablon" "One direction fanfiction? Fúj, már most utálom!"
Ugye milyen idegesítő és sértő? Egyszerűen ezt nem bírom megérteni! Miért kell rögtön negatívan hozzáállni egy-egy témájú bloghoz? Oké, bevallom tényleg vannak sablonos/unalmas blogok de ez nem attól függ, hogy épp kiről vagy miről szól hanem arról, hogy hogy van megírva. Akkor már inkább legyen kiírva, hogy "én nem készítek ilyen-olyan blogokról kritikát mert..." és így legalább te is jobb kedvel írod a kritikákat, és nem sértesz meg másokat a negatív hozzáállásoddal.

4. Ez tényleg tetszik valakinek?
Igen, tényleg. Attól mert neked nem tetszik, másnak tetszhet. Senkinek sincs joga ahhoz hogy megmondja másnak, hogy egy blog tetszik-e neki vagy sem.






5. Hagyd abba!
Ez sajnos velem is megtörtént. A kritika írója kerek perec megmondta, hogy hagyjam abba, nincs értelme, hogy tovább írjam a történetet. Jézusom! Ez most komoly?! Ezzel lehet a legjobban elvenni a kedvet az írástól. Ez megint olyan, hogy "ha nekem nem tetszik akkor biztos szar. Az előző ponthoz visszatérve: Nem! Másnak lehet, hogy tetszik.
Ha egy író elolvassa a kritikát utána átgondolhatja, hogy mit akar csinálni a bloggal, min akar változtatni, az már nem a kritikaíró dolga, hogy eldöntse, hogy mi legyen a blognak a sorsa.

6. Túúúl hosszú! 
Csak engem idegesít,  hogyha ki van írva, hogy "20 résznél hosszabb blogokat nem vállalunk el" ? Persze én megértem, hogy nagy meló 30-40 részes blogot elolvasni és utána még alkotni is róla egy kritikát, de akkor adj több időt magadnak, vagy több részre bonts fel, de szerintem meg kéne adni a hosszabb blogoknak is az esélyt egy kritika kérésre.

Ennyi lett volna ez a bejegyzést, kommentbe nyugodtan írjátok le a véleményeteket! (:

3 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  2. Hű. Régebben én is írtam "kritikát", de annyira szarul, hogy szívem szerint felpofoznám az akkori önmagam. A legtöbb hibát én is elkövettem.
    Köszönöm! <3
    Ölel: Bogi ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Vàltoztatni sosem kèső! De legalàbb te bevallottad sajàt magadnak! (:
      Örülök, hogy hasznos volt a cikk! ♡
      Szia!

      Törlés