2016. április 16., szombat

Egy kezdő blogger tippjei

Sziasztok!
Igen, jól olvastátok, a cím nem az, hogy "Tippek egy kezdő bloggernek" hanem egy kezdő blogger tippjei. Nem tudom, hogy aki kb. egy éve van benne a blogger világába, az  mennyire számít kezdőnek, de az biztos, hogy ebben az egy évben nagyon sokat tanultam a blogokról. Így arra gondoltam, hogy megosztom veletek a tapasztalataimat:

1. Légy türelmes!
Ne várd azt, hogy az első rész után már jönnek a feliratkozók meg az xy oldalmegjelenítés. Légy türelmes, ha egy blog jó, idővel úgyis rátalálnak az olvasók.

2. Írj előre!
Mindenképp ajánlom, hogy írj meg előre legalább öt részt/bejegyzést ugyanis hétről-hétre nehéz hozni a részeket, főleg ha több blogot is vezetsz. Bevallom én is elkövetem azt a hibát, hogy nem írtam előre a részeket,  és csomószor szünetet kellett tartanom mert nem bírtam megírni a blog folytatását.



3. Hirdesd a blogod!
Amikor elkezdtem az első blogom én abban a hittben voltam, hogy az olvasók majd "csak úgy" jönnek...Oh, hogy milyen naiv voltam. Mert lehet akár milyen jó a blogod, ha nem hirdeted, nincsenek cseréid akkor bizony elég nehézkesen találnak rá a blogra.

4. Ne ess túlzásba!
A hármas pontra visszatérve: Azért ne ess át a ló túlsó oldalára!
Nincs annál idegesítőbb amikor belépsz egy blogos csoportba és minden második poszt ugyanarról a blogról szól. Szerintem ezzel inkább elriasztod az olvasókat.

5. Hány blogod van?
Pontosabban: Hány blogra van időd? Sajnos ez velem is előfordult már, túl sok blogot vállaltam el és a végére azt se tudtam, hogy hol áll a fejem, nem volt elég ihletem és időm rá. Kezdj elsőnek egy bloggal, utána jöhet a többi.

6. Csoportok
Mindenképpen csatlakozz egy blogger csoporthoz, itt akár rátalálhatsz az olvasóidra, sok új blogot találhatsz, ötleteket szerezhetsz, és akár reklámozhatod is a blogod. Ajánlom a facebookos "Blogok áradata" csoportot!

7. Ismerd az olvasóid
Jó, nem azt mondom, hogy minden olvasódat ismerned kell, de ha lehetőséged van rá akkor próbálj rájuk találni, és például facebookon beszélgetni velük. Nincs annál jobb amikor egy író megismerkedik az olvasóival.

8.Válaszolj
Egy újabb fontos dolog, hogy közelebb hozd magadhoz az olvasóidat. Ha valaki ír egy kommentet - mindegy, hogy egy sorost vagy épp egy hosszabb véleményt - mindig válaszolj rá! Illetve ha valaki ír neked egy hosszú és tartalmas kommentet ne egysoros választ írj vissza,  mert az azt a látszatot adja, hogy nem érdekel a véleménye az olvasódnak.

9. Tudd a nevét!
Ha azt akarod, hogy a fejléceden rajta legyen a főszereplő akkor nagyon fontos, hogy a karakterednek tud az IGAZI nevét. Így a fejléc készítője is jobban tud képeket keresni hozzá, és legalább nem kell órákon át kutakodnod az interneten, hogy mi a valódi neve a lánynak/fiúnak aki a szereplődet alakítja.

Még pár fontos dolog amit már nem tudok cím szavakba foglalni:

- Figyelj a blogod kinézetére, bár sokan azt mondják, hogy "mindegy a kinézet, a lényeg azon van, hogy hogy írsz" ez igaz, de azért egy szép fejléc se hátrány

- Fontos, hogy legyenek blogger barátaid/ismerőseid akivel kitárgyalhatod ha például ihlethiányod van, vagy ha épp nem tudod, hogy hogyan kell chatablakot csinálni vagy bármi más blogger dolog.


Köszönöm az előző bejegyzéshez érkező kommenteket és az új feliratkozókat. ♡
Ha van még valamilyen ötletetek, hogy nektek milyen tippek váltak be azt nyugodtan osszátok meg velem (:

8 megjegyzés:

  1. Szia :D
    Igen, én is idetoltam a képemet.
    Teljesen egyetértek, főleg a kommentes résszel. Sosem szoktam regélnia kommetnekben, mert egyszerűen elfelejtem olvasás közben, amit írni akartam, ezért is néz ki összeszedetlenül egy kommentem. De amikor még is erőt veszek magamon, és nagyon sok mondatban megfogalmazom a véleményem...és kaok rá egy "oké, köszi"-t, akkor nagyon kiakadok. :/
    Jó volt a bejegyzés! :)
    Puszi, Lauren W.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sziaa! ^^
      Igen, sokszor nem is gondolják, hogy milyeeen sokáig tart megírni egy kommentet...Aztán kapunk egy egy szavast választ... ._.
      Örülök, hogy tetszett! ^^
      Sziaaa

      Törlés
  2. Szia!
    Én a 2. pontot nem tartottam be ezért volt/van rengeteg csúszásom sajnos :/ De majd a következőnél erre jobban odafigyelek :D Én több helyen hirdetem a blogom, és rengeteg olvasómmal is beszélek, és mikor megnyitom az üzeneteimet olyan boldogság fog el h a tíz üzenetből hat olvasótól van :D
    Nagyon tetszett ez a posztod is, és mindenben teljesen egyetértek veled :D Csak így tovább ;)
    ( én majdnem egy éve blogozok, szóval még nagyon kezdőnek számíthatok xD )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! ^^
      Hát akkor tartsunk össze...Én se tartom be, de aztán megbánom mert folyton lemaradok az írással! :/ :D
      De jó! Mindig szuper az olvasókkal beszélni! ^^
      Örülök, hogy tetszett!
      Sziaa!

      Törlés
  3. Szia Lili :)
    Én se tudom igazán, hogy ki számít kezdő bloggernek. Szóval ezzel nem vagy egyedül :D
    Ahogy elolvastam a bejegyzést, rájöttem, hogy a fent említett hibák nagy részét én is elkövettem. Azt hittem, hogy az első fejezet után özönleni fognak a kommentek és a feliratkozók, aztán tök csalódottan vettem tudomásul, hogy nem így történt. Jobban belegondolva, nálam is akkor kezdett nőni az olvasók száma, amikor beléptem a Blogok áradata csoportba, kértem cseréket, stb...
    A kinézetre sokan mondják, hogy tényleg nem fontos, de hát valljuk be, nem szívesen kattintunk egy olyan blogra, ahol mondjuk nincs fejléc, és az összes bejegyzés fehér alapon rikító zöld vagy citromsárga betűs. Vagy mindet váltakozva :D Ahogy a mondás tartja (hú, de bölcs ez a Maja) "külső megfog, belső megtart". Tehát azért arra is figyelni kell, hogy ne legyen olyan hányaveti az írásod se.
    Amit még hozzátennék az az, hogy ne félj segítséget kérni! Ha gőzöd sincs, hogy kell linket tenni a bejegyzésbe, kérdezz meg valakit! Ne félj attól, hogy hülyének néz - egyébként jó eséllyel nem fog, csak örül, hogy számítasz rá ;)
    A blogger barátok szintén nagyon fontosak *.* Szuper, ha valakivel meg tudod beszélni a blogos ügyeidet. Mert igaz, hogy nagyon szeretheted a többi barátodat is, ha nincs blogjuk, nem fogják megérteni, hogy mekkora örömöt jelenthet neked, ha kapsz egy díjat, vagy plusz öt ember feliratkozott a blogodra.
    Szuper cikk volt! Még mindig imádom a Coloratit <3
    Maja

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, Maja! ^^
      Hát mindenki volt már kezdő, hibákat hibákra halmozunk, de ebből tanulunk is! :D Juj! Ne is mond...Amikor kiégeti a szemem a neon színű betűtipus..Annál nincs rosszabb.
      Egyetértek! Mindenki átélte már azt a pillanatot amikor attól fél, hogy teljesen hülyének nézik...Pedig ez nem így van. ^^
      Blogger barátság ♡
      Sziaa! (:

      Törlés
  4. Szia.
    Nagyon tetszett a bejegyzésed szokás szerint. Nem történetes blogot írok, de ezek amúgyis jó tippek voltak :D

    VálaszTörlés