2016. október 2., vasárnap

Vigyázz, blogger! - 3 blogfajta

1. Gimis blog: Ne feledd; akármennyire is jól írsz, meg leszel vádolva azzal, hogy az egész történet egy sablonos szar. *saját tapasztalat* Úgyhogy, másokkal ellentétben, azt ajánlom, hogy ne egy ilyen bloggal kezd az írói pályafutásodat, mert ha az előítéletek mellett még pár helyesírási hibát is ejtesz, és még nem írsz olyan jól akkor el leszel hordva mindennek. *saját tapasztalat* És ezekhez már meg kell edződnöd, jól kell fogadnod a kritikákat, és tudnod kell, hogy hogy kell az ilyen véleményeket kezelni, ami kezdőkét nem biztos, hogy egyszerű feladat, sőt egy ilyen kritikától akár az egész írástól is elmehet a kedved. *saját tapasztalat*...
Amire figyelj:
- Szereplő alkotás dolgozd ki őket, és semmiképp ne használd fel a közhelyeket pl.:Ne a szemüveges csaj legyen a legstréberebb, és még véletlenül se legyen a szőke lány az iskola ribanca.

- Cselekmény - oké, talán ezt a legnehezebb eltalálni, hiszen egy gimiben nem történhet valami nagy dolog, max csak vicces diákcsínyek, vagy egy beszólás egy tanárnak, de akkor is próbálj valami eredetit, nem megszokotat írni, csak maradj a hihetőség határán. 

2. Fanfiction blog: Na, itt a másik blogfajta amiről csomó "legenda" szól. Egy tanács: ne dőlj be nekik. Mert nem, a fanfiction blogoknak nincs több olvasójuk, és NEM, nem könnyebb írni. De én mégis azt mondom, hogy egy jó kiindulási pont ha kezdő az ember. Nekem szinte az összes blogger barátnőm egy fanfictionnal kezdte, akár én, és úgy gondolom, hogy nagyon jó döntés volt. Hiszen a fanfictionoknak mindig van egy alapjuk, vagy egy ismert szereplőjük, vagy egy alaptörténetük, és a blogban ezeket kell úgy kidolgozni/átalakítani, hogy az a te, saját sztorid legyen, mert a fanfictionok nem másolatok, hanem egy saját történet, akár a többi blog.
Amire figyelj:
- Egy kis életszerűséget, kérlek! - ez azokra a blogokra vonatkozik ahol egy híres emberről írnak. (pl.: Justin Bieber, Shawn Mendes, Selena Gomez stb.) Elő a fantáziával! Ne állj be a sorba, próbálj legalább egy kicsit életszerűbben ábrázolni azt a bizonyos első találkozást.
- Részletek - nagyon fontos, hogy a kisebb részleteket is dolgozd ki a történetben, rakj bele új dolgokat, az olvasónak azt kell éreznie, hogy a történet amiről fanfictiont írtál, újjászületett.

3. Mindenes blog: Ezen belül is véleménykifejtős bejegyzések, blogkritikák. Ez a kulcsszó: Igazság, bátorság. 
Ha úgy döntesz, hogy nyitsz egy ilyen blogot akkor mindig az igazságot mond, ne félj elmondani a véleményed, akkor is amikor az szembe ütközik a többiekével. Tudnod kell azt, hogy hogy fejtsd ki úgy a véleményed, hogy azzal nem sértesz meg másokat, hanem építő jelleggel néznek rá. Ha sok benned az előítélet, vagy éppen nem vagy igazán nyitott az új dolgok felé azt ajánlom inkább hagyd ezeket a bejegyzéseket, de ha úgy érzed, hogy letudod győzni ezeket és szívesen segítenél másoknak, vagy csak szimplán szereted kifejteni a véleményed akkor a kritikás/mindenes blogok neked valók.
Amire figyelj:
- Igazság - mint mondtam: ne legyél álszent, ne próbálj tökéletesnek tűnni, valld be, hogy neked is vannak hibáid, az igazi oldaladat mutasd az olvasódnak, ebben pedig sokat segít ha a saját véleményedet írod le, és nem azt amit a többség gondol.
- Ne hagyd magad! - biztos, hogy lesz olyan amikor valaki szembeszáll veled, nem ért egyet a véleményeddel, vagy az egész bejegyzést elhordja mindennek, ilyenkor csak mosolyogj egyet és válaszolj vissza valami kedveset, hiszen az ilyen kötekedő emberek csak arra várnak, hogy elkezdj velük veszekedni...Ne add meg nekik ezt az örömöt.
Persze, félre ne értsétek: attól még mert valakinek más a véleménye, nem egy bunkó kötekedő kis rohadék, csak szimplán leírta neked a saját véleményét. Igazából rögtön rá lehet jönni, hogy ki az aki csak kötekedik, és az aki építő jelleggel írta a kommentet.

×××

Sziasztok!
Régen írtam nektek, így most újra itt vagyok: Köszönök mindent! A kommenteket, a 65 ( !!! ) feliratkozót és a +14.000 megtekintést. Kommentbe várom az ötleteket: Miről látnátok szívesen egy bejegyzést a blogon?
Sziasztok! :)

9 megjegyzés:

  1. Fanficeket írok (valamint fantasyt), és van egy mindenes blogom is. Nem félek, mert nem félek elmondani a véleményem. Akinek meg nem tetszik, amiket írok, tehet egy szívességet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Én is így vagyok vele, teljesen egyetértek! :D
      Szia! (:

      Törlés
  2. Szia!

    Nos én az első kategóriát, a gimis blogokat erősítem és úgy vélem, hogy teljesen igazad van. Rengeteg előítéletes ember van, aki magát a történetet sem ismeri, viszont, ha kivesz a történetből annyit, hogy David, és az iskola menő pasija, már rögtön az SZJG-hez hasonlítja az egészet, holott a kettőben annyi a közös, hogy gimiben játszódik. Ezenfelül egy kicsit komolyabb témát boncolgatok, mint a stréber Reni és a mindenben tökéletes Cortez. Hiszen nálam egyrészt amerikai nevek, másrészt túlsúlyos lány és egy tanulási nehézségekkel, családi problémákkal küzdő, de ennek ellenére menő fiú áll a történet középpontjában. Én nem látok nagy párhuzamot a kettő közt, de mégis nem egyszer meglettem már vele vádolva, amit magam sem értek, hiszen amíg az SzJG egy teljesen elkülönült, fantáziatörténet, addig az enyém igaz történet alapján írt.

    Tehát igazat adok neked! Ahhoz, hogy egy ilyen blogot kell kezdj, akkor előtte rengeteg bátorságot kell gyűjteni ahhoz, hogy a gyűlölködő és a pocskondiázó kritikákat eltudja tűrni az ember lánya.

    De hát, ahogy Andro mondta, akinek ez így sem tetszik, amit írunk, az tehet egy nagy szívességet! Jól mondta!

    Én pedig várom az új bejegyzésedet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Én is írtam gimis történetet, tehát teljesen meg tudom érteni azt amit írtál...
      Köszönöm, hogy megosztottad velem a véleményed! (:
      Szia!

      Törlés
  3. Szia!
    Ezt a "minden gimis blog egy nagy SzJG-copy" dolgot n se értem. Az a baj, hogy az emberek sokszor altalanositanak, es ugy állnak hozza, hogy ha egy gimis blog rossz, biztosan az osszes kukaba való. Pedig ez nem igaz! Igenis vannak elvezheto es izgalmas sztorik, amik egy gimnázium falai közt játszódnak. Ott van az Édes élet, amit szerintem még ha csak hallásból is, de mindenki ismer, a HeuRéka, amit nen tudok nem imádni, és a Hogyan éld túl a w, amit bár nem olvastam, aut hallottam, hogy nagyon jó történet :) És nekem a Négyen a világ ellen is nagyon -nagyon tetszett *.*
    Nem is ertem azokat az embereket, akik mindenes blogpkat olvasnak, aztán kiakadnak, ha az író kimondja az oszibte véleményét... De hát ennek az a lnyege! Te pedig tokeletes példája vagy a jo mindenes blog beuetojenek<3 nem győzöm hangsúlyozni, mennyire imádom a stílusod, az irasodat, es a poenjaidat, ha tehetném, egesz nap a Coloratit olvasgatnám :D *.*
    És végül, de nem utolsó sorban a fanfiction-kérdésről. Rólam tudni kell, hogy eddig két befejezett sztorim van, és mindkettő Éhezők viadala fanfiction. Szerencsére ezért még nem ért sérelem, de nha, amikor nézegetem, hogy a többi blogger milyen klassz, egyedi sztorit talál ki, elgondolkozom, hogy nem kellene-e nekem is valami jasonlóval probalkoznom? Nen kellene sajat tortenetet írnom az ff-ek helyett? Persze, ez is szerepel a hosszútávú terveim közt, de aztán mindig rájövök, hogy akárki akármit mond, igenis lehet újat alkotni az ilyyesfajta irományokkal. Mert ez nem azt jelenti, hogy követed az eredeti trilógiát, és lenyúlod az egészet, mindössze az alapját használod fel. Az még csak tetézi a dolgot, hogy egy ilyen sztorival fejldik az írásod, és nagyon jó barátokra tehetsz szert <3
    Mondjuk, ahogy kivettem a cikkből, itt inkább a bandás famficekről van szó. Nos, ezzel kapcsolatban azt hiszem, ismered a véleményemet (:DD) és mivel nem vagyok a téma szakértője, annyit tennék csak hozzá, hogy ha valakinek olvasni támad kedve, de a hideg rázza a különböző fiubandakrol szolo irasoktol, legyszives vegye a fáradtságot, és rja bele a bejegyzésbe, hogy BANDÁS fanficet nem akar olvasni... Mert így ugye a másmilyen fanficwk is kiesnek a listáról :/
    Király cikk volt, csak így tovább :)
    És bocsi az elgepelesekert/ekezetek hianyaert, csak siettem :D
    Puszi, Maja<3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sziaaa!
      Igen, a gimis blogokat sokat utálják, úgy, hogy igazából nincs is okuk rá, csak ha mindenki utálja, akkor ők is beszállnak a sorba...
      Annyira jó ezt olvasni! Örülök, hogy ezt gondolod a Coloratiról! <33
      Teljesen egyetértek azzal amit leírtál a fanfictionokról.
      Köszi, hogy kommenteltél!
      Sziaa!

      Törlés
  4. Bár kicsi korom óta írok, mondhatni most nyáron kezdődött meg a blogger- életem. Sikerült a legjobb helyen megosztanom (Miraculous ff-t írok, szóval gimis, táncos, romantikus), de még nem mertem másnak megmutatni. Leginkább az általad leírtaktól félek, jobban mondva az előítéletektől. Ennek ellenére (ha lehetséges) szeretnék tőled kritikát kérni a blogomról. Azt tudom, hogy van benne néhány elgépelés (amiket sosincs időm kijavítani), de nem tudom, mennyire jó, amit írok. Tudom, hogy te őszinte véleményt mondanál róla, ezért fordulok hozzád :) Nagyon tetszik a blogod, bár még csak most találtam rá, és szereztél egy újabb olvasót ^_^

    Ui:https://miraculousthepub.blogspot.hu/?m=1

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Sajnos hietetlen kevés időm van, és ugye a blogodnak már több mint 30 része van...Viszont mindenképp beleolvasok, csak nem lesz készen hamar a kritika. Megtudnád adni az e-mail címed, hogy szóljak ha már elolvastam a blogod? :)
      Köszönöm, hogy feliratkoztál, és bocsi a késő válasszal.
      Szia!

      Törlés
    2. Semmi gond, az én hibám, mert csak most kérlek meg, amikor már több mint 30 fejezet van xD Az e-mail címnem molnardorka19@gmail.com A késői válasz miatt meg nem haragszom, ha tudnád, én mi mindenre válaszolok későn xD (pl. tanár kérdésére :D ) Várom e-mailedet :3

      Törlés