2018. február 10., szombat

A mai fiatalság el van cseszve

Figyelmeztetés; trágár kifejezések, nyers vélemény.





"Minden nemzedék azt képzeli, hogy intelligensebb az előtte járónál és bölcsebb az utána következőnél" 
George Orwell

Oké, most már ott tartok, hogy nem is próbálom tagadni. A mai fiatalok el vannak cseszve. Nincs mit ragozni, nem? A szülők szarul nevelnek, a gyerekek rosszul nőnek föl, nincs gyerekkoruk, antiszociálisak, nincsenek valós kapcsolataik, önbizalomhiányosak, gátlásosak. A fiúk pávák, tiszteletlen köcsögök, a lányoknak pedig tizenháromévesen már rendszeres szexuális életük van, random partnerekkel, úgy, hogy még azt se tudják, hogy mi az a szeretkezés, de már dugnak mint a nyulak. Oké, értettem, ezek vagyunk mi, a 2018-as tinédzserek. Ha szerinted is ilyenek vagyunk akkor kérdem én, hogy hol élsz te?! Beszéltél te valaha is egynél több mai fiatallal? Vagy csak a facebookos posztok és az instagram alapján ítélkezel?
Annyira jó, hogy mi, tinédzserek a mai világban több ezer olyan posztba belefuthatunk a világhálón ahol azt taglalják, hogy milyen rossz a mai világ. A szüleink, vagy akár azok akik csak öt-tíz évvel idősebbek, nem szenvedtek ilyen helyzetbe, lehet, hogy ők is műveltek olyan dolgokat mint mi, sőt biztos vagyok benne, de akkor még nem voltak túlbuzgó bloggerek akik cikket írnának a viselkedésükből és kielemeznék őket. Ők még nem a facebook és az instagram világába nőttek fel.
Azt mondják nincs gyerekkorunk, hogy túl gyorsan fel akarunk nőni....De ez régen nem így lett volna? Régebben nem akart minden kisgyerek nagy, okos felnőtt lenni, majd később visszasírni a gyerekkorát? Azt mondják, a lányok túl hamar kezdenek el sminkelni, idősebbnek akarnak tűnni...az talán nem a szülő hibája, hogy már tizennégyévesen egy sminkkészletet kap a kislány ajándékba mert az milyen cuki? Vagy esetleg ott lehet a gond, hogy az anyuka mindennap a gyerek előtt keni fel az alapozót, szempillaspirált és a rúzst? Ezután miért csodálkozunk, hogy a lányok megpróbálják ezt leutánozni, hiszen azt hiszik, hogy ettől lesznek érett nők.
Azután ott van a kedvenc témám, a szüzesség ami már komolyan kezdi jobban érdekelni az "idősebbeket", akik már rég túl vannak rajta, mint a tinédzsereket. Annyit szoktam röhögni facebookos kommenteken ahol húszas-harmincas fiatal nők és férfiak írnak arról, hogy a mai tizenháromévesek több faszt fogtak mint kilincset, pedig ez nem igaz. Látszik, hogy mennyire nem ismerik a mostani fiatalokat és, hogy fogalmuk nincs arról miről beszélnek. Nyilván vannak kivételek, felelőtlen, éretlen lányok akik a legelső alkalommal, lehetőleg minél hamarabb, széteszik az első pasijuknak nevezett fiúnak a lábukat, de azt ne mondja nekem bárki, hogy ilyen nem volt "régen" se. Egy életre tisztázzuk, hogy a nagy többség még mindig szűz tizenhárom-négy-ötéves korában.
Aztán térjünk át a fiúkra. Aki azt a véleményt osztja, hogy minden tinédzser fiú egy felnyalt hajú buzi az leragadt az általános iskola 8. osztályába, és nagyon nagyon rossz társaságban járhat, vagy esetleg csak általánosít a facebook alapján, még rosszabb esetben Jónás Rómeót veszi alapul ami már régen rossz.
Aztán ott van az önbizalom és annak a hiányának kérdése...Azt szeretném, hogy gondolkozzon el egy kicsit mindenki...Ha minden egyes nap az arcodba tolnák azt, hogy milyennek kéne lenned, milyen az aki tökéletes és hogyan kéne kinézned akkor nem lenne nehéz az, hogy az önbizalmad a nullát verdesse és önkéntelenül is másokhoz kezdenéd hasonlítgatni magad. Velünk, 21. század tizenéveseivel pedig pont ez történik ha fellépünk instagramra vagy éppen facebookra. Persze ott a másik véglet miszerint mindannyian egy egoista köcsögök vagyunk és azt hisszük, hogy miénk a világ. De ezt a viselkedést is sok tinédzser csak álarcként használja, hogy ne vegyék észre alatta a sebezhetőséget, mert bár mindig is voltak és lesznek rosszindulatú emberek, a mai világba különösen nagy teret kapnak az internet illetve a névtelen profilok által.
Úgyhogy mégis szembe akarok szállni azokkal akik azt állítják, hogy a mai fiatalság, vele együtt akár én is, el van cseszve, mert talán elsőnek azon kéne elgondolkozni, hogy a vajon a társadalmunk miért van ennyire elrontva és, hogy arról ki/mi tehet ha egyáltalán tehet-e bárki/bármi is róla, és azon is el kéne gondolkozni, hogy hová tart a világ, mindenesetre az biztos, hogy mi csak beleszülettünk ebbe az egészbe.
Mondhatjátok azt, hogy akinek nem inge, ne vegye magára, tehát elvileg engem se kéne foglalkoztatnia a dolognak, de mégis zavar az emberek tudatlansága rólunk, a mai fiatalságról és úgy gondoltam, hogyha már van egy felület ahol kiírhatom magamból a gondolataimat, akkor megteszem.
Hozzá kell tennem, hogy ezzel a bejegyzéssel nem akarom a tinédzserek védőszentjét játszani, mert jól tudom, mivel köztük élem a mindennapjaimat, hogy igenis vannak olyan lányok és fiúk akikre megfelel a tini kurva és a páva seggfej jellemzés, de higgyétek el, hogy nincsenek többen mint a "normális", értelmes tizenévesek.
Az biztos, hogy minden generáció kritikus az utána következővel, de most a 21.századba boldog-boldogtalan ki tudja írni magából az alaptalan felszínes gondolatait, így mindennap megkapjuk, hogy mennyire rossz is a mai fiatalság és, hogy mi lesz a jövőnkkel így. Amúgy is mi értelme a folytonos "Persze az én időmben..." dumának? Az évek telnek, a világ változik, halad előre és teljesen más lesz, mégis mi értelme összehasonlítgatni a múltat a jelennel? Semmi.
De nem kell mindent felfújni, mindenki volt már tizenéves egy kicsit felelőtlen, elveszett, olyan aki keresi a helyét a világba, aki kíváncsi...úgyhogy miért nem lehet minket békén hagyni és ahelyett, hogy egy acélbetétes bakanccsal letaposnátok, inkább segítenétek megtalálni a helyes utat, hogy felnőjünk ebben az eszeveszett világban?
Persze nem akarom a szülőkre, a világra meg az egész univerzumra fogni, hogy milyen pár tini, mert igenis rajtunk is múlik, hogy milyenné válunk akármikor, akármilyen világba is születtünk. Tinik mindig is lesznek, mindig is voltak, már csak azt kéne elfogadni, hogy az idő telik, a világ változik,  és mi is mások vagyunk.

Üdvözlettel:
Egy mai elcseszett tinédzser.

10 megjegyzés:

  1. Kedves Lili!
    Ahogy olvastam a bejegyzésr, csak annyit tudok így utána mondani, hogy Köszönöm! Köszönöm, higy végre valaki megfogalmazta ezt, ami annyira ki tud kergetni a világból. Idegesít amikor a néhány évvel idősebbek azon sírnak, hogy jaj, a mia fiatalok! Mintha könyörgöm, az ő idejükben (ami, lássuk be, nem volt annyira régen) minden más lett volna, úgy sóhajtoznak, mintha hetvenéves nagymamák lennének. Nyilván van olyan réteg a tizenévesek között, aki nem valami pozitív irányba halad - de miért kell ez a folytonos általánosítás?
    Köszönöm, hogy így a szívemből szóltál.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én pedig köszönöm ezt a kommentet! Jó érzés tudni, hogy nem csak engem zavar ez a dolog...
      Szia!

      Törlés
  2. Szia!
    Igaz, én már a húszas éveimben járok, mégis egyetértek Veled. Sokszor nem értem, mi ez a nagy megszólás, főleg, hogy nagyon sok ellenpéldát látok. Nyilván van egy réteg, akikre igaz, amiről írtál, és sajnos ahogy ez esetben, úgy általánosságban is a sztereotípiák a néhány negatívum alapján alakulnak ki, hiába van sok pozitívum is.
    Azok a viselkedések, problémák, amiket ma annyira elítélnek/elítélünk, ugyanúgy jelen voltak 8-10 éve is ( meg sokkal régebben is, csak nekem erről van tapasztalatom). És ezekkel a problémákkal ugyanúgy küzdenek a most húszon évesek/fiatalok. Mert azok a hatások, amik a mai fiatalokat érik, azok ugyanúgy hatással vannak az idősebb korosztályra (pl. Instagram, vagy akár csak maga az internet).
    Persze mások a mai fiatalok, de ez a "más" nem feltétlenül jelent rosszat. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Köszönöm, hogy megírtad ezt a bejegyzést, mert nem akartam azt érzékeltetni, hogy csak a tinédzseteket érik ezek a hatások csak ugye nekem erre van rálátásom.

      Törlés
  3. Szia :D
    Jó volt olvasni végre egy ilyen bejegyzést! 17 éves vagyok, és mindenhol azt kell hallgatnom, hogy a mai tinédzserek nem csinálnak semmit. Nem tanulnak, nem olvasnak, valamint szélhámosak és tiszteletlenek. Pedig ez nem így van! Sok-sok olyan tinit ismerek akik szeretnek olvasni, szeretik a művészetet, intelligensek, tisztelik az idősebbeket és nem járnak el bulizni. Szóval köszönöm szépen, hogy leírtad ezeket a gondolatokat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sziaa!
      Teljesen egyetértek azzal amit írtál én is nap mint nap tapasztalom... Köszönön, hogy kommenteltél! ^^
      Szia!

      Törlés
  4. Szia Lili! :)

    Nem rég találtam rá a blogodra, és ennek a bejegyzésnek a végére érve, már ment is a feliratkozás. Azonosulni tudok a gondolataiddal, a tőlem jóval idősebbek egyszerűen megutáltatták velem a korosztályom - bár, ahogy te szintén megemlítetted fentebb, picit jogosan, a tényleges tinipicsáknak és fuckboyoknak köszönhetően. Ezzel az általánosítással küzdöm, mióta átléptem az első X-emet. Amikor 13 éves voltam, akkor "ezek a mai 13 évesek", természetesen, a helyzet két év múlva sem változott. :D Pedig aztán tényleg rengeteg értelmes tinédzser van, olyanok, akik huszonéveseket megszégyenítő nyitottsággal és gondolkodásmóddal rendelkeznek. Nyilván az a réteg lesz hangosabb, amelyik instagrammon mutogatja magát, majd facebookon mesél arról, mennyi mindent megélt már az értelmesebb véglettel szemben.

    Végszóként, annál még mindig nincs idegesítőbb számomra, amikor egy facebook megosztásnál, a képen egy kazetta látható azzal a címmel: a mai tinédzserek biztosan nem tudják, mi az...:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nem is tudod, hogy mennyire örültem ennek a kommentnek és a feliratkozásnak, de leginkább annak, hogy egy újabb embert találtam aki hasonlóan vélekedik a dolgokról mint én! :D
      Engem még az is idegesít amikor azt taglalják, hogy a mostani gyerekek sose az udvaron játszanak, a szabad levegőn hanem csak a telefont nyomkodják meg blablabla...eeez olyan hülyeség, én a fél életemet a kertben töltöttem, és szerintem a mostani kisgyerekek is ugyanúgy játszanak...
      Köszönöm, hogy kommenteltél! ♡
      Szia!

      Törlés
  5. Szia!

    Egy ideje már követem a blogodat és nagyon tetszenek a bejegyzéseid. Sok mindennel egyet is értek, amit itt leírtál, viszont nekem valami szúrja a szemem. Én 19 éves vagyok, és nem tudom, hogy a mi generációnkat pontosan hány évre korlátozod, de azt kell mondjam, hogy a mostani 9-12 éves korosztály igenis rosszabb az én korosztályomnál, és én őket már egy teljesen más generációnak tekintem, mert ők már szinte a kezdektől fogva élnek együtt a digitális világgal, legalábbis intenzívebben, mint például én, mikor ennyi idős voltam. Nem szeretek általánosítani, de nekem az a véleményem, hogy a mostani kiskamaszok legtöbbje igenis borzasztóan neveletlen és bunkó.

    Míg én és az összes velem egyidős az általános iskolában tartottunk az idősebbektől, de főleg a 8. osztályosoktól, vagy éppen 15 évesként a gimiben a végzősöktől, addig én azt veszem észre, hogy a mostani 5.-6. osztályosok telibeszarnak mindent, tolakodnak és a náluk sokkal idősebbeket is majdnem feldöntik a folyosón. Múltkor volt szerencsém végignézni, ahogy egy 11 éves kissrác majdnem eltaposott egy tanárt(!) a lépcsőn. Habár ki kell emelnem, hogy Németországban járok suliba, és nem teljesen vagyok tisztában a magyar iskolák helyzetével, de az biztos, hogy nálunk katasztrofális a helyzet. Ez nyilván mind neveltetés kérdése, de ezek szerint a mostani szülők tényleg nem képesek gyereket nevelni. Nem tudom, hogy ezért a munkájuk miatt fennmaradó kevés idő vagy a nemtörődömség felelős-e.

    Egyik barátnőm 16 éves (csak hogy ne tűnjön furcsának a korkülönbség: összesen háromszor kellett járnom a 8. osztályt a nyelv miatt) és ő teljesen normális, jól nevelt, viszont ő maga is csak a fejét csóválja, mikor látja, hogy a fiatalabbak mit művelnek. Az öccse viszont most 8 éves, és konkrétan egy pöcs, erre nincs jobb szó. Mindenkivel bunkó, csak a telefont nyomja, videójátékozik vagy tv-t néz és bent peshed egész nap a nappaliban, tanulni nem hajlandó. A szülei már rá se szólnak, mert úgy vélik, hogy úgysem használ. És sajnos rengeteg szülő van így. Akárhova megyek a városban, azt látom, hogy már a legkisebb gyerekekkel sem bírnak a szülők. Múltkor a plázában jártam és 10-ből minimum 7 gyerek toporzékolt, ordított mint a sakál és/vagy földhöz verte magát. Én ezt kiskoromban nem csinálhattam meg, mert kaptam egy fejmosást, esetleg egy fenékre csapást, és kénytelen voltam befejezni. De ezek a gyerekek már nevelve sincsenek szinte. És innen ered a legtöbb probléma.

    Leszögezném, hogy én sem voltam soha egy szent, senki sem az, mint ahogy tökéletes szülők sincsenek. Minden generációnak megvannak a maga bajkeverői, de valahol meg kéne húzni egy határvonalat, hogy a következő generációk ne úgy nőjenek, mint a gaz.

    Sajnálom a hozzászólásom hosszúságát, de ez kikívánkozott és remélem, hogy ha nem is értesz velem egyet, elgondolkozol azon, amit leírtam. Remélem, hogy rád nézve nem írtam semmi sértőt, ha igen, akkor bocsánat. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Igazad van abban, hogy sok az olyan fiatalabb gyerek aki úgy viselkedik ahogy én soha se mernék és olyan hisztiket levág amit én életemben nem csináltam, viszont én úgy vagyok vele, hogy az ilyen, rosszul nevelt, bunkó gyerekeket mindig jobban észre vesszük mint a "normális" jól neveltelet. Persze ez nem azt jelenti, hogy nincs probléma és minden jól működik. De szerintem, ahogy te is írtad, elsősorban nem a gyerekeket kell hibáztatni, hanem szerintem a szülők rontanak el valamit nagyon...Persze nyilvan nem lehet mindent az ő nyakukba akasztani, de elég sok függ a neveltetéstől.
      Köszönöm, hogy szántál időt arra, hogy leír a véleményed egy kommentben! :)
      Szia!

      Törlés