2019. június 1., szombat

Az abortusz bűn?



Néhány héttel ezelőtt hatalmas felháborodást keltett ki, hogy Mississippi államba betiltották az abortuszt. Pár férfi karöltve úgy döntött, hogy az abortusz bűn. Még akkor is ha erőszakból született gyermekről lenne szó. Közben úgy tartják, csak akkor vállalj gyereket ha készen állsz rá. Ha készen áll a tested, a lelked, ha meg tudod teremteni azokat a körülményeket amire szüksége van egy gyereknek. A gyerekvállalás egy döntés. És nem, nem csak azt a jogot akarják elvenni a nőktől, hogy a saját testük felett döntsenek. Ennél sokkal többről van szó. Mert egy gyerek nem csak addig a tiéd amíg a méhedbe fejlődik, nem csak addig amíg megszülöd. Egy gyerek örökre ott lesz, egy életre szóló felelősség. Ezek az emberek nem "csak" a nők teste, hanem az egész életük felett döntöttek. Sőt, két ember élete felett, az anya és a gyerek felett.
De ők erre azt mondták, hogy "vállalni kell a felelősséget a döntésedért, ha besikerült a baba, akkor ez van, élj vele együtt." Ebben igazuk van, tényleg felelősségteljesnek kell lenni, főleg, egy ilyen komoly dologgal kapcsolatban, de mi lenne ha ahelyett, hogy egy ilyen drasztikus lépés, az abortusz betiltása, helyett inkább rendesen felvilágosítanák a gyerekeket, ha már otthon nem történik meg, a kezébe nyomnánk egy doboz óvszert és a szívükre kötnénk, hogy használni fogják. Nyilván nem tudnánk az összes nem kívánt terhességet elkerülni egy beszélgetéssel, ingyen óvszerrel és egy ígérettel, de nagyban javulna a helyzet.
Az abortusz mindig egy megosztó téma volt, nincs igazán olyan akinek "mindegy" vagy "tartózkodik" a dologgal kapcsolatban. Vagy elfogadja, megérti, vagy teljesen elítéli, gyilkosnak tartja a nőket akik ezt a döntést vállalja. Sokan Istenre, a vallásukra hivatkoznak. Én a legelső táborba tartozom.
Ugyanis nincs annál nagyobb felelőtlenség mint azt mondani, lesz, ami lesz, ennek a gyereknek meg kell születnie, de mégis honnan tudják, hogy az anya tudja biztosítani a megfelelő körülményeket? Honnan tudják, hogy miután megszületett a gyerek, nem fog az anyja egy hónap múlva az utcán állni, mert nem tudja fizetni a számlákat, ugyanis nincs elég keresete két ember eltartásához. Lehet, hogy éhezni fog, lehet, hogy soha nem fogja megtapasztalni, hogy milyen is egy család, vagy éppen arra a kérdésre, hogy "Anya, nekem hol az apukám?" az anyja csak elfordul tőle és egy gyerek nem hülye, érezni fogja, hogy valami "nincs rendben".
Egy gyerekvállalás hatalmas felelősség, és azzal, hogy betiltják az abortusz, lehet, hogy egy embriót megmentenek, de tönkretesznek egy gyereket és egy nőt, akire ráerőszakoltak egy olyan szerepet amire nem áll készen.
Az abortusz nem bűn. Az a bűn, hogy vannak emberek akik jobban elítélnek egy nőt aki meghoz egy döntést, mint azt aki megerőszakolja. Az a bűn, hogy döntöttek egy gyerek sorsa felett, de a születése után elengedik a kezét, az anyjára hagyják, hogy kezdjen vele amit akar, most már megszülte, az ő problémája innentől, nem az államé.
Egy törvényt könnyű meghozni, egy gyereket felnevelni már kevésbé.

Viszont szeretném tisztázni, hogy bár a bejegyzés alapján az jöhet le, hogy teljes mellszéleséggel támogatom az abortuszt, de ez nem igaz. Nyilván legszívesebben én is azt mondanám, hogy ne tegyék meg, hogy ne gátoljanak meg a világ egyik legszebb dolgát, egy gyermek születését, ami annyi örömöt tud hozni a világra, de ilyen témával kapcsolatban szerintem nem a szívünkre, inkább a józan eszünkre kéne hallgatni.
Én azzal nem értek egyet, hogy teljesen elveszik az embertől a döntés jogát, az élete fölött.

Természetesen érdekelne a ti véleményetek is a témával kapcsolatban, viszont mocskolódás nélkül, még akkor is ha teljesen más a véleményetek, mint az enyém, mert ez egy érzékeny téma, tisztában vagyok vele én is. Köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése