2017. február 5., vasárnap

Fiú szemszög - avagy tényleg annyira nehéz lenne?

Sziasztok!
Félévvel ezelőtt még nekem is elképzelhetetlen lett volna, hogy valaha elkezdjek egy olyan történetet amit nem egy lány szemszögéből írok. Hogy miért? Mert én is lány vagyok. ( hahaha milyen fordulatok...) Úgy éreztem nem tudnám hitelesre írni a történetet, még úgyis, hogy egy fiútestvér jóvoltából mindennap hallgathatom a mély gondolatait az ellenkező nemnek.
Aztán, majdnem két év blogolás után, meguntam a lány szereplőket. Tudni kell rólam, hogy hosszú távon hamar ráunok a dolgokra és mindig újítani szeretnék, ezért volt például a blognak kb. hat fejléce azóta amióta vezetem, vagy ezért van csak egyetlen egy befejezett történetem és tíz félbehagyott blogom...és ezért kezdtem el egy fiú szemszögéből írni a történetet.
A legelső próbálkozásom még az első blogomon történt meg, több mint egy éve, bár csak egy rövid részlet volt, szerettem írni, mégse gondoltam, hogy bármikor komolyabban bele akarnék kezdeni egy blogba egy fiú szemszögéből.
Komolyabb szándékkel féléve írtam egy hosszabb bejegyzést fiú szemszöggel, hogy lássam, hogy is megy ez nekem és, hogy érdemes-e belekezdeni abba amit elterveztem. Amint kész lettem vele megmutattam az írótársaimnak (❤) akik jónak találták, és bár nyilván voltak benne hibák, nekem is megtetszett a szemszög és egyben stílusváltás.
Megbántam-e, hogy férfi szemszögből kezdtem írni egy történetet? Egy kicsit sem. Sőt, talán ez a fiú szereplő áll a legközelebb hozzám.
Szóvaaal elég a mesedélutándélelőttből, itt is lenne öt tanács amit a féléves tapasztalatommal gyűjtöttem össze.


1. Szókincs frissítés
Vannak bizonyos kifejezések amiket érdemes elhagyni ha nem egy lány szemszögéből írunk. Leginkább a cuki rövidítéseket ( pl.: uncsi, izgi ) vagy az olyan szavakat amiket inkább lányok szoktak használni ( pl.: imádom ).



2. Bunkósság ≠ jó fiú szemszög
Attól még mert a szereplő mindenkit havernak hív, úgy köszön másoknak, hogy cső és a rész fele káromkodásokból áll nem lesz jobban "fiús" hangulata a résznek, sőt egy bunkó parasztnak fog tűnni a szereplő az olvasóknak és nem egy normális fiú karakternek.


3. Vélemény
Ismerős az a helyzet amikor mi, lányok utálunk egy másik nőnemű személyt, a fiúk pedig odavannak érte? Vagy amit mi gusztustalannak vagy épp érthetetlennek találunk azon a fiúk semmi kivetnivalót nem találnak? Ezekre mindig gondolj akkor is amikor írod a részt fiú szemszöggel, ilyenkor próbálj egy kicsit átváltani "fiú üzemmódba", vagy tedd fel a kérdést magadba; Mit gondolna erről egy fiú?


4. Ők is emberek!
Az előző ponthoz visszatérve: azért ők is emberből vannak. Úgyhogy nem kell mindig mindent máshogy írnod, gondolnod, ha fiú szemszögből írsz.


5. Le a sablonnal!
Az egyik legfontosabb. Bármilyen érdekes a fiúknak is vannak érzései és mintha sok író elfeledkezne erről miközben írja a történetet, a fiúk is szoktak bizonytalanok lenni, szoktak sírni, izgulnak ha meglátják azt a lány aki tetszik nekik éééés nem, nem születnek kockás hassal, szóval ha a szereplőd hasa az, akkor párszor "vitesd el" edzőterembe a történetbe, különben az egész elég valószínűtlen lesz. Illetve, mint a lány szereplőknek, a fiú karaktereknek is kell egy saját személyiség, nem csak egy helyes, üres fejű csábítóknak kell beállítani őket a történetben.



Ha tényleg valami újra vágysz és kipróbálnád magad valami másba is akkor én nagyon szívesen ajánlom a szemszögváltást. De mindenképp legyen tapasztalatod már az írással kapcsolatban, az elején még tényleg könnyebb egy női szereplő gondolatait leírni.
Persze még én se vagyok profi, de gondoltam megosztom veletek a tapasztalataimat, hátha segítek valakinek. :)
Ui.: A blog túllépte a 20.000 megtekintést ami egyszerűen...Hihetetlen. Tényleg. Ilyenkor mindig eszembe jut a két évvel ezelőtti énem aki el se akarta hinni amikor a blogja elérte az 500 megtekintést. Azóta semmi se változott, csak pár nullával több, de az öröm ugyanaz. Mint mindig; ez csak egy szám...De a számok mögött ti vagytok és én, aki ezerszer rákattintott a saját blogjára :3. Ezért köszönöm!

4 megjegyzés:

  1. Szia!

    Nálam ez most nagyon aktuális, ugyanis bármennyire is szeretném, egyszerűen képtelen vagyok egyszerre egy valamit írni. Már majdnem befejeztem az előző történetemet, na jó, csak tényleg csak majdnem, mikor rájöttem, hogy én akkor most írok egy másikat. Azt pedig E/3-ban írom, ami távol áll tőlem, pedig imádom. A főszereplőm fiú, és elsősorban a vele történtek és a gondolatai volnának fontosak, viszont a történet más jellemzői miatt kénytelen voltam E/3-at választani, de ez a lényegen nem változtat: úgy kell írnom, mintha fiú volnék. És ez nehéz, de nem lehetetlen! A káromkodás nálam annyira karakterfüggő, hogy szerencsére nem viszem túlzásba, viszont amikor leírom, hogy "de cuki" legszívesebben fejbe vágnám magam... Az pedig még nehezebb megragadni, hogy mit szeretnek, mit látnak a fiúk: hogyan értékelik a női testet, mit gondolnak gusztustalannak vagy elfogadhatónak? Persze ez attól is függ, milyen a karaktered, mert lehet, ha egy aszexuális, pedáns, tisztaságmániás fiúról/férfiról írsz más, mintha egy arrogáns, szexmániásról pötyögnél... Az egyetlen tanulság pedig: írni nehéz, de csodálatos!
    Jó lett ez a bejegyzésed is :)
    Üdv: Kriszti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Huha, E/3, fiú szemszög, ez aztán nehéz feladat! :o De nem lehetetlen, ahogy te mondtad! :D Az elején sokszor velem is előfordult, hogy egy egész mondatot kellett törölnöm vagy éppen átírnom mert annyira "lányosan" hangzott...De én úgy gondolom, hogy egy idő után ráérez az ember. :)
      Ezeket a kérdéseket én is feltettem magamnak és a válaszokat a tapasztalataimra, fiú ismerőseimre és a saját véleményemre bíztam. :D
      Az utolsó gondolatoddal pedig teljesen egyetértek!
      Köszönöm, hogy kommenteltél!
      Szia!

      Törlés
  2. Szia Lili!
    Azzal kezdeném, hogy hihetetlenül csodállak, amiért fiú szemszögből tudsz írni. Ráadásul, nem is akárhogyan! Mivel van szerencsém belenézni az írásaidba, ismerem a szereplőt, és ezért innen is biztosítom az olvasóidat, és az ide tévedőket, hogy nem, Lili nem a fellegekbe beszél, Lili tényleg zseniálisan ír fiú szemszögből, de ami még ennél is fontosabb: hihetően. Még ha csak a Facebookos blogos csoportokban is, de volt már alkalmam nem egy fiú szemszöges írást olvasni. A legtöbbel az a baj, hogy a szereplők végtelenül lányosnak tűnnek, kb. mintha levágták volna a tökeiket :P De Marco más. Ő férfias, és még ha úgy is tűnik sok szereplőnek, hogy egy beképzelt nőcsábász, akinek egyetlen hobbija "megöllek-te-nyomorék-baromarc" pillantással vizslatni a férjünket, alias Carlost, attól még van személysiége. Az, hogy egyelőre csak mi ismerjük, a karaktereink meg nem, hát, megszívták xdd
    Na, de abbahagytam az áradozást az istenkirály blogunkról, és a még istenkirályabb Marcóról, térjünk a tárgyra :D Most, hogy olvastam a bejegyzést, nem egy VF-es jelenet jutott eszembe, és végig arra gondoltam, hogy "basszus, ez a Lili tényleg baromi tudatosan teszi a dolgát!". Most komolyan, minden felsorolt ponthoz tudok példát mondani... Oké, már megint ott tartunk, hogy akarok egy Marcót szülinapomra, szóval megpróbálok másról beszélni :DDD Szóval, még amit el akartam mondani, hogy... ahh, oké, feladom, ezt nem tudom értelmesen megfogalmazni, a lényeg az, hogy baromi jó lett a cikk, és automatikusan a Pennát a kézbe oldal jutott eszembe. Tudod, amiről néhány hónapja áradoztam, hogy milyen ügyes a szerkesztője, amiért a dolgokat, ami úgymond "magától jön" a legtöbb embernek, megfogalmazza úgy, hogy mindenkinek teljesen érthető legyen, és tanulhassunk belőle. Na, és a te blogod pont ilyen :) Nagyon ügyesen összefoglaltad a tapasztalataidat, biztosra veszem, hogy rengetegen tanultak belőle!
    És tényleg bocsi, hogy a kommentem 60%-a nyálcsorgatásból áll xd Bár, a te hibád, kellett neked olyan zseniális karaktert létrehoznod :P
    Ölel: Maja <3

    ui: Hoppá, egy Franco *.*
    ui2: Amúgy, a hármas pontnál rögtön Chantal ugrott be xd
    ui3: Bocsi, hogy még MINDIG nem sikerült elvonatkoztatnom az OV-től, és reklámfelületnek használom a bejegyzésed :DDD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sziaa!
      Ezt a kommentet vigyorogva olvastam végig...de komolyan, annyira jólesik amikor a szereplőmet dicséred és szereted mintha csak rólam beszélnél. :D <33
      A hármas pont írása közben nekem is rögtön Chantel jutott eszembe a VF-ből. ( VF=Vérünkkel fizetünk, a blogunk (( orszagokviadala.blogspot.com ))-nak a 2.évadja, ha tetszik iratkozz fel, írj kommentet és csatlakozz a Facebook csoportunkhoz ) Nem. Ez nem reklám volt. Na jóóó csak viccelek :DD
      Nagyon szépen köszönöm a kommented, imádlak <3
      Sziaa!

      Törlés