2018. október 7., vasárnap

Miért nem sikeres a blogod?

A jéghegy csúcsa...


Szeretek pozitív címeket adni a bejegyzéseimnek, ezért most is jobban hangzana számomra, hogy "Hogyan legyen sikeres a blogod?" cím, de már van egy ilyen bejegyzésem, ráadásul az csak egy poén, ez a cikk viszont "komolyabb" és tényleg olyan tippek vannak benne amik segíthetnek. Mivel szeretném elkerülni a "mégis ki vagy te, hogy tanácsokat osztogass"-féle kommenteket, szeretném megelőlegezni a választ; egy olyan blogger vagyok aki három, lassan már négy éve ír és aki nagyon örült volna, hogyha akkor amikor belekezd ebbe az egész bloggerkedős dologba, valaki add pár tanácsot és tippet, főleg hogyha éppen úgy éreztem, hogy akármennyi időt és energiát fektettem bele a bejegyzésekben, a blogom nem ért el annyi olvasóhoz amennyihez szerettem volna.
Ezért írtam meg ezt a bejegyzést, mert sokszor felléptem blogos csoportokba és rákattintottam blogokra amikben láttam a fantáziát, mégis alig-alig voltak kommentek/feliratkozók, és tudom milyen érzés az, amikor az ember beleteszi szívét lelkét valamiben, de mégsem érzi a visszaigazolást, hogy jó az, amit csinál.
Szóval a mesedélutánnak véget vetve, itt is lenne a bejegyzés;

1. Rosszul reklámozod
Ez az egyik leggyakoribb oka annak, ha valakinek a blogja képtelen meghaladni egy adott megtekintést. Fontos, hogy benne legyél pár blogos csoportban, de azzal sincs megoldva a probléma ha mindenhova bedobod a blogod linkjét aztán várod a csodát. Kell valami frappáns, figyelemfelkeltő duma, a blogod bemutatása. Az egyik jolly joker pedig az örök "mi a véleményetek a blogomról" kérdés, mert az emberek legtöbb része szereti kifejteni a véleményét.

2. Unalmas cím
Száraz, hosszú, bonyolult címet adni egy bejegyzésnek merénylet a bloggal szemben. Egy vicces, talán egy kicsit provokáló, félreérthető, figyelem felkeltő cím viszont annál jobb választás. Ha otthon vagytok a youtube világában, legalábbis én ott hallom a leggyakrabban, akkor ismerős lehet a clickbait* kifejezés. Ez is lehet hasznos, ha több kattintást szeretnél, de vigyázni kell, hogy ne veszítsd el a hitelességed az olvasóid felé, akik egy idő után majd csak ránéznek a címre és megforgatva a szemüket biztosak benne, a cím az csak egy kamu, a bejegyzés meg halál unalmas.
*az a jelenség amikor valaki kiragad egy félreérthető, figyelemfelkeltő kis részletet a bejegyzésből és aköré építi a címet, hogy többen kattintsanak a cikkre

3. Nem ismered az embereket
Ha tényleg sikeres és látogatott blogot akarsz vezetni akkor túl kell lépted a "csak magamnak írom a blogot" korszakon. Egyértelmű, hogy egy blog arra való, hogy arról írjunk amit élvezünk, amiben örömünket leljük, viszont ha a te érdeklődési körödbe kecskéknek a helyes megfejése és szőrének ápolása áll akkor nem igazán számíthatsz sok olvasóra. A kulcs az, hogy képbe kell lenni, hogy mi érdekli az embereket, mi az ami mostanában nagy port kavart, amiről szívesen olvasnának. Persze vannak örök témák amik mindig jó alapot adnak egy bejegyzéshez, fontos az is, hogy ismerd azt a  korosztályt akinek szánod a bejegyzést.
Viszont soha, de soha ne írj olyan témáról ami nem áll közel hozzád és amiben nem vagy túl jártas, csak azért, hogy eleget tegyél az olvasóknak. Például én írhattam volna "hogyan készítsd el a "no makeup" sminket" vagy arról is, hogy "hogyan ápold az arcod, hogy pattanás-mentes legyen", de nem tettem, mert nem vagyok képben a témákban, ráadásul nem is élveztem volna a bejegyzés írását, még ha tudom is, hogy sokan rákattintanának. Olyan bejegyzéseket írok amiket élvezek, engem is megnevetettnek, fontosnak gondolok de közben azt is szem előtt tartom, hogy az olvasóknak tetsszen, érdemesnek találják arra, hogy megálljanak és elolvassák. Nagyon fontos a témaválasztás.

4. Rossz stílus
Nem mindenki olyan a bejegyzéseiben, mint a való világban. Én például sokkal nyíltabb, közvetlenebb vagyok az írásaimban, mint "élőben". Amikor felmegyek a blogomra akkor mindig arra gondolok, hogy sokkal szimpatikusabb lehetek egy embernek a blogom alapján mintha csak szimplán találkoznánk és váltanánk pár szót. Mert élőszóban sokkal több idő kell, hogy megnyíljak a másik embernek és ott is a számotokra jól ismert "Lili Leone" legyek, mert ez is én vagyok.
Viszont van olyan akinél ez fordítva működik. Olyan író, aki a bejegyzései alapján okoskodó, flegma, sótlan, sértő és túlságosan is gúnyos, és nem azért mert ő ilyen ember, egyszerűen csak rossz az a stílus/hangnem amit használ a bejegyzéseiben és valószínűleg észre se veszi magát. Sok író sokszor hagyja, hogy elmenjen vele a ló, leír olyan dolgokat is amit a valóvilágban nem merne kimondani, olyan stílusban ami nem is önmaga, és szerintem itt rejlik a hiba sokszor. Attól még mert egy képernyő mögött ülsz, úgy mondva anonimen, te vagy az, te vagy az aki leírja a szavakat, te vagy az aki megsérti az embereket, te vagy az unszimpatikus. Nem lehet különválasztani azt, hogy ki vagy az életben és ki vagy akkor amikor publikálsz egy bejegyzést. Hihetetlen fontos, hogy önmagad maradj akkor is amikor "védve" vagy egy írói profil által. Az emberek amúgy is jobban szeretik az őszinteséget és a humort mint a flegma, "ki ha nem én"-fajta bloggereket.

5. Külsőségek
Nem a fejlécre kell gondolni, az egy hülyeség, hogy egy blogot azért nem olvasnak mert nem a leggyönyörűbb fejléce van és nincs ilyen-olyan modulja. A Coloratinak a kezdettől fogva mindig is visszafogott, mondhatni halál egyszerű, saját szerkesztésű fejlécei voltak, mégis sokan visszatérnek a blogra.
A hangsúly az igényességen van, leginkább a helyesírásra és a bejegyzés összképére gondolok. Persze ez nem véletlenül került az ötödik pontba, amikor elkezdtem a blogot akkor a nyilvánt nyílvánnak írtam, a hihetetlent pedig hietetlennek, sőt szemrebbenés nélkül leírtam a rejtélyeket relyjeknek, de mégis itt vagyok. Szóval inkább arra gondolok amikor telis tele van elírásokkal a bejegyzés ami egyértelműen arra utal, hogy az író nem, hogy egyszer nem olvasta el, de még arra se vette a fáradságot, hogy pirossal aláhúzott szavakra vessen egy pillantást.
Ami még fontos, hogy olyan betűtípust válassz, ami könnyen olvasható, lehet, hogy Calligraffitti jól néz ki, de ha olvashatatlan akkor nem ér sokat.

De a lényeg a lényeg, hogy szeresd azt amit csinálsz, hogy amikor visszaolvasod a bejegyzéseidet akkor büszke legyél a blogodra. Ezért vannak a blogon ilyen hosszú kihagyások, mert képtelen vagyok arra, hogy olyan erőltetett cikkeket publikáljak a blogra ami tele van számomra fontos bejegyzéssel, ezért szeretném kérni a ti türelmeteket, és köszönöm, hogy kitartotok a blog mellett és mellettem. 

Fontos még megemlítenem, hogy mindenkinek mást jelent "sikeresnek lenni". Én most annak érzem a blogom, ha ránézek a megtekintésre és a feliratkozókra, másrészről pedig szomorú vagyok, hogy hónapokig nem tudtam írni, ezért fontosnak érzem elmondani, hogy a nagy számok nem jelentik azt, hogy sikeresnek fogod érezni a blogod. Persze egy ideig igen, de utána már visszasírod azt az időszakot amikor 20.000-rel kevesebb megtekintés volt a blogon, de minden hétre jutott egy új bejegyzés/ötlet. Persze mindennél jobban hálás vagyok azért, ahol most tart a Colorati, és ilyenkor mindig eszembe jut a két évvel, sőt, talán csak eggyel fiatalabb önmagam akinek az egész csak egy álom volt. Minden bloggernek vannak jó és kevésbé jobb időszakai, de ha igazán szereted azt amit csinálsz, akkor kitartasz mellette, nem a megtekintés, hanem magad miatt és azokért az olvasókért akik szeretik a blogod.

8 megjegyzés:

  1. Nagyon jó lett, és hasznos még egy tapasztalt rókának is. :)) Feliratkoztam hozzád. ^^ Üdv: Everglow (Chronicles of a Bookshelf)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Köszönöm, örülök, hogy megtetszett a blog! (:

      Törlés
  2. Hello! Wáó, majdnem egyszerre kezdtünk el blogolni csak én 2014 áprilisában kezdtem el. Számomra elégé hasznos volt, mert van egy pár bejegyzésem, amire több megtekintésre vártam, de vannak olyanok, amire nem számítottam. Sok ilyen hasznos, segítőkész bloggert még, mint te. Üdv: Janett/Zsani (Geek World)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sziaa!
      Jé, nem is tudtam, hogy már te is ilyen régóta bloggerkedsz! :D Örülök, hogy tetszett a bejegyzés!
      Köszönöm, hogy kommenteltél/kommenteltetek! ♤

      Törlés
  3. Szia, Drága!
    Nagyon egyet értek veled, és bevallom, szerintem eddig én is nagyon elcsesztem a reklmozást, de valahogy csak rájöttem (legalább is remélem). Viszont nagyon hálás vagyok ezért a bejegyzésért, nagyon hasznos volt, mint mindegyik! Végre egy olyan ember, aki kerek perec mindent elmond.

    Gratulálok, további sok sikert a bloghoz, és ötször ennyi feliratkozót kívánok!
    Nads(Louxiter - Az örökös)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Hihetetlen jól estek a szavaid, nagyon örülök, hogy így gondolod! (:
      Köszönöm, hogy leírtad a véleményed és viszont kívánok mindent! ♡

      Törlés
  4. Szia!
    Pont egy ilyen bejegyzésre volt most szükségem, igazán motiváló volt a számomra! Minden pontban egyetértek, és ha minden igaz, a hibákba nem nagyon estem még bele, remélem nem is fogok. :D

    További jó blogolást! Puszi, Redzsina

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sziaa!
      Nagyon örülök, hogy rátaláltál erre a bejegyzésre! :)
      Köszönöm, hogy kommenteltél! ^^

      Törlés